AMSTERDAM – Andy Rubin, bij Google verantwoordelijk voor het mobiele besturingssysteem Android, heeft zich verdedigd tegen kritiek dat Android niet meer open source zou zijn na de lancering van Honeycomb. Ook verbindt Google geen nieuwe eisen aan het gebruik van Android.

Omdat Google de code van Android 3.0 (Honeycomb) niet openbaar heeft gemaakt beweren critici dat Android niet langer een open platform is.

Volgens critici wil Google het systeem strenger controleren om fragmentatie tegen te gaan. Partners zouden minder keuzes krijgen op het gebied van hardware en software. Rubin weerspreekt die geruchten.

Rubin vindt dat onzin, zo schrijft hij in een blog. “De code van Android 3.0 zal geopenbaard worden zodra het systeem klaar is voor de overgang naar de smartphone.” Wel zijn er voorwaarden voor het gebruik van het systeem van Google, maar die zijn er altijd geweest.

Tablets

Op dit moment is Honeycomb alleen nog beschikbaar voor tablets. Zo is de Motorola Xoom uitgerust met deze versie van Android en zullen ook nieuwe Galaxy Tabs die deze maand gelanceerd worden, draaien op Honeycomb.

Boze tongen beweerden echter dat Google de code van Honeycomb voor smartphones allang klaar heeft, maar deze niet wil openbaren. Rubin verwijst die beweringen van de hand en stelt dat er simpelweg nog aan het systeem gewerkt wordt.