AMSTERDAM - PayPal ziet de laatste maanden een enorme groei in mobiel betalen. Het bedrijf verwacht ruim 2 miljard dollar aan mobiele betalingen te verwerken in 2011 tegenover 750 miljoen in 2010.

“In 2010 vormden mobiele betalingen nog minder dan een procent van de omzet; inmiddels zitten we op een paar procent,” aldus Dennis van Allemeersch, manager Benelux bij PayPal.

Deze ontwikkeling is niet alleen zichtbaar bij PayPal, aldus Van Allemeersch. “Het is er. De vraag is niet of het er komt, maar hoe snel het zich ontwikkelt.”

PayPal

PayPal heeft zowel een eigen app als een zogenaamde ‘in-app’ die andere bedrijven kunnen opnemen als betaalmogelijkheid in hun eigen app. Deze mobiele applicaties draaien in tachtig landen en zijn dagelijks goed voor een omzet van 6 miljoen dollar.

PayPal verwacht een vertienvoudiging van mobiele transacties in de komende twee jaar, zowel wereldwijd als in Nederland.

Nederland

Nederland loopt voorop in Europa. “We zijn een digitaal land; veel mensen hebben een smartphone. Daarnaast zien we dat er in Nederland, zelfs in absolute aantallen, meer mobiel betaald wordt dan in Spanje of Italië.”

De verwachting is dat eind 2011 mobiel gewinkeld kan worden bij 41 procent van de grote Nederlandse webwinkels. Dat kan zijn in de vorm van een mobiele website of/en een eigen app. “De kans dat je teruggaat naar een app is drie tot vier keer zo groot als dat je een mobiele site nogmaals bezoekt. Aan de andere kant moet de gebruiker die app wel op zijn telefoon hebben gezet.”

Omzet

De vraag is of de opkomst van het zogenaamde m-commerce extra omzet oplevert voor een bedrijf of dat mobiel bestellen en betalen de plaats inneemt van een andere methode. Volgens Van Allemeersch kan een bedrijf zeker extra omzet behalen als de technische mogelijkheden benut worden, zoals augmented reality.