DEN HAAG – Minister van Economische Zaken Maxime Verhagen zal met de aanbieders van digitale televisie om de tafel gaan over de mogelijkheid tot een standaardisatie van de ontvangers.

Dat liet hij weten in het debat hierover in de Tweede Kamer.

Wel tekende hij daarbij aan dat de verwachtingen niet te hooggespannen moeten zijn. “Het standaardiseren van settopboxen is bezwaarlijk omdat het ingrijpt in de wijze waarop de aanbieder van digitale televisie de consument wenst te bedienen”, aldus Verhagen.

VVD-Kamerlid Afke Schaart had de minister gevraagd te bekijken of er mogelijkheden waren te komen tot een systeem, waarbij consumenten niet bij het overstappen naar een andere aanbieder gedwongen waren een nieuwe ontvanger of decoder te kopen of te huren.

Vergaand ingrijpen

De minister liet weten zich niet voor te kunnen stellen dat hij hier iets aan kan doen, zonder dat hij verregaand zou moeten ingrijpen in de markt. Dit weegt volgens hem niet op tegen de gevolgen voor de consument in de huidige situatie.

Wel zegde Verhagen toe met de marktpartijen om de tafel te willen gaan om de mogelijkheden en onmogelijkheden van standaardisatie in kaart te brengen.