AMSTERDAM – Symbian, het mobiele besturingssysteem van Nokia, is niet langer open source. Nokia heeft besloten de code van het systeem beschikbaar te stellen voor partners, maar niet voor iedereen.

Dat schrijft het bedrijf in een blog.

Er ontstond onlangs wat ophef rond de bewering dat Symbian open source zou zijn. Voorheen was het voor iedere ontwikkelaar mogelijk om aan de slag te gaan met de code van het systeem. Sinds kort is dit echter alleen weggelegd voor partners van het bedrijf.

“We behouden Symbian niet als open source-procent”, schrijft Nokia. “Symbian is nog steeds open, maar alleen voor ‘business’.”

Microsoft

Nokia sloot onlangs een overeenkomst met Microsoft voor het gebruik van Windows Phone als systeem op Nokiatoestellen. Of de aanpassing iets met de deal te maken heeft, is niet bekend.

Wel heeft Nokia laten weten door te gaan met investeren in Symbian. Het is niet duidelijk hoelang het platform nog blijft bestaan, maar Nokia belooft krachtigere toestellen die de concurrentie kunnen aangaan met processors die twee generaties nieuwer zijn.