AMSTERDAM – Vijf jaar na de lancering van het .eu-domein zijn er 3,4 miljoen registraties geweest. 1,7 miljoen domeinen werden aangevraagd in de eerste maand.

Dat maakt Eurid, de organisatie die de uitgifte van .eu-namen beheert, woensdag bekend.

Door de directe aanvragen in de eerste maand na de lancering in 2006, hebben Europese bedrijven en organisaties in 4 jaar en 11 maanden dus 1,7 miljoen .eu-domeinen geregistreerd. Eurid noemt de lancering een succes.

Stabiel

“We zien stabiele groei en zijn beland in de top 10 van meest gebruikte domeinen wereldwijd”, aldus de organisatie in een verklaring. 3,4 miljoen registraties betekent echter niet dat er ook 3,4 miljoen websites zijn die nu gebruikmaken van .eu.

In juni 2010 werd bekendgemaakt dat de teller op 3,2 miljoen stond. Er zijn in negen maanden dus nog 200.000 registraties bijgekomen.

Vergelijking

Website Techcrunch.com wist echter het aantal registraties van nationale domeinen te achterhalen. Zo blijken er 14,3 miljoen .de-registraties te zijn. Voor .co.uk en .org.uk zijn dat er 9,3 miljoen en bij .nl stopt de teller op 4,3 miljoen.

Aan het eind van 2010 waren er wereldwijd meer dan 205 miljoen domeinen geregistreerd. Slechts 1,4 procent daarvan was een .eu-domein. De helft van de registraties was voor .com- en .net-domeinen (pdf).

Groeiers

Eurid laat weten dat Litouwen, Polen, Tsjechië, Slowakije en Estland de grootste groeiers zijn op het gebied van registraties voor .eu-domeinen. Traditioneel zijn daarnaast Duitsland, Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Polen sowieso al markten waar relatief vaak .eu gebruikt wordt.