AMSTERDAM – Ondanks de enorme en constante groei van het besturingssysteem Android lopen nog niet alle ontwikkelaars warm voor het platform. Een deel van de ontwikkelaars vreest het open systeem zelfs.

Dat blijk uit een rondvraag bij ontwikkelaars door Baird Research waarover Wired.com bericht.

De enquête werd afgenomen omdat Android inmiddels op ongeveer een derde van alle verkochte smartphones staat. Door het grote aantal verschillende fabrikanten die telefoons met Android op de markt brengen, wordt een enorm publiek bereikt.

Toch blijken niet alle ontwikkelaars enthousiast te zijn over het platform, ondanks de enorme afzetmarkt.

Open systeem

Dit heeft volgens het onderzoek vooral te maken met het feit dat Android zo open is. De openheid van het systeem is aan de ene kant een uithangbord van Google, maar blijkt ook negatieve kanten te hebben.

Zo zijn ontwikkelaars sceptisch over het feit dat er fragmentatie optreedt. Omdat Android, naast de eigen Android Market, ook andere applicatiewinkels toestaat, is het voor ontwikkelaars lastig om zich in de kijker te spelen.

Meer dan de helft van de ondervraagden plaatst twijfels bij de versnipperde markt voor applicaties waaraan Android door het toestaan van andere applicatiewinkels aan bijdraagt.

App Store

Ook zou het bij de App Store van Apple makkelijker zijn om geld te verdienen met een applicatie en kunnen ontwikkelaars hun apps dus beter zichtbaar krijgen. 74 procent vindt dat Apple de beste mogelijkheden biedt.

Baird Research erkent wel dat Google constant bezig is met het verbeteren van de applicatiewinkel. Onlangs maakte het bedrijf al bekend meer geld te willen verdienen aan Android Market. Bovendien is het sinds kort mogelijk om aankopen te doen binnen applicaties. Ontwikkelaars kunnen zo gemakkelijker en meer geld verdienen.

2008

Android Market bestaat sinds oktober 2008, de App Store van Apple werd in juli 2008 opgericht. Toen was de iPhone echter al een jaar beschikbaar wat zorgde voor een vrij grote groep gebruikers.

Android Market beschikt inmiddels over ruim 150.000 applicaties terwijl er in de App Store van Apple 350.000 apps beschikbaar zijn.

Nieuwe versie

De website Techform10.com ontdekte deze week een mogelijk nieuwe versie van Android Market die per ongeluk op een telefoon terecht kwam. Het zou gaan om een testversie waarin het onder meer gemakkelijker wordt om aan te geven of een app geschikt is voor jeugdige gebruikers.

Bovendien was ook een speciale muzieksectie te vinden. Naar alle verwachting komt Google binnenkort met een eigen muziekdienst gericht op het mobiele platform.