AMSTERDAM – Mozilla, het bedrijf achter de browser Firefox, heeft een lijst met zogeheten add-ons gepubliceerd die de browser een stuk langzamer maken.

Met de lijst hoopt Mozilla te zorgen dat de bedrijven achter deze stukjes software aan de slag gaan om de vertraging tegen te gaan.

“De prestaties van Firefox zijn erg belangrijk voor onze gebruikers, zeker als het aankomt op de snelheid van de browser”, schrijft Mozilla in een blog.

“Hoewel de meeste add-ons de browser een klein beetje langzamer maken, gaat het in sommige gevallen te ver. De meeste gebruikers realiseren zich niet dat add-ons voor deze vertraging zorgen en denken dat het aan onze browser ligt.”

10 procent

Volgens Mozilla voegt elke add-on zo’n 10 procent aan de opstarttijd van de browser toe. Een aantal add-ons, programma’s die gedownload kunnen worden om vervolgens als knop in de browser te plaatsen, vertragen de browser echt substantieel.

Mozilla is druk bezig met het testen van de prestaties van Firefox in combinatie met bepaalde add-ons en zoekt naar manieren om de invloed te verkleinen. Ondertussen raadt het bedrijf de gebruikers aan zware add-ons voorlopig te verwijderen.

Lijst

Mozilla hoopt dat het openbaren van de lijst zorgt dat de prestaties van de programma’s snel verbetert worden door de ontwikkelaars.

Op de lijst staan add-ons als FoxLingo, een vertaaldienst, die de browser 74 procent trager maakt. Ook Firebug zorgt voor 74 procent vertraging en AniWeather, een weerdienst, vertraagt de browser met 54 procent.