AMSTERDAM – Ruim twintig techreuzen waaronder Google en Facebook hebben een klacht ingediend bij de hoogste Franse rechtelijke instantie vanwege de eis dat deze bedrijven privégegevens van gebruikers minimaal een jaar moeten opslaan.

Dat schrijft AFP dinsdag.

De aanklacht is ingediend via de French Association of Internet Community Service (ASIC). Ook bedrijven als eBay en Dailymotion scharen zich achter de klacht.

Wachtwoorden

De bedrijven komen in opstand tegen een besluit van de Franse overheid dat bedrijven verplicht onder meer de volledige naam, het e-mailadres, het telefoonnummer, wachtwoorden en het algemene adres van gebruikers op te slaan.

De regel geldt voor bijvoorbeeld websites die muziek aanbieden, maar ook voor techbedrijven die online andere producten verkopen.

Franse opsporingsdiensten

De privégegevens moeten worden opgeslagen en beschikbaar zijn voor de Franse opsporingsdiensten wanneer zij daarom vragen. Volgens de ASIC kampt het besluit met verschillende problemen. Zo zou de maatregel niet overlegd zijn met de Europese Commissie.
“De maatregel is schokkend. Het is een schande dat bedrijven verplicht wachtwoorden moeten opslaan om ze vervolgens te overhandigen aan de overheid.”

Boete

Eerder beboette de Franse overheid Google vanwege privacyschending met de dienst Street View. Frankrijk kwam ook in het nieuws omdat het internetters die illegaal materiaal downloaden gaat afsluiten na drie waarschuwingen.