DEN HAAG – Decoders en ontvangers voor digitale televisie moeten voor alle aanbieders van digitale televisie geschikt zijn.

Daarvoor pleit VVD-Kamerlid Afke Schaart.

In de huidige situatie worden consumenten verplicht om, bij het afsluiten van een abonnement voor digitale televisie, apparatuur aan te schaffen of te huren.

Doordat elke aanbieder andere apparatuur vereist kan dit bij overstappen naar een andere aanbieder bij verhuizing tot stevige kosten zorgen.

Schade

“De schade is dan al gauw honderden euro’s tot ver boven de duizend euro als het gaat om een ontvanger met HD recorder”, aldus Schaart. “Verhuis je bijvoorbeeld uit een Ziggo-gebied naar een UPC-gebied dan ben je de klos.”

Schaart hekelt de argumentatie van KPN en UPC om de consument te verplichten hun eigen apparatuur te gebruiken.

Illegaal kopiëren

“Ze stellen dat de decoders bescherming bieden tegen het illegaal kopiëren van televisie-content. Echter, Ziggo toont aan dat dit onzin is. Bij hen volstaat een digitaal versleuteld kaartje dat op veel apparatuur past. “

Schaart wil dat de minister van Economische Zaken Maxime Verhagen met een voorstel komt om de zogeheten settopboxen te standaardiseren.

Gratis

De PvdA staat positief tegenover het voorstel van Schaart. Wel waarschuwt PvdA-Kamerlid Martijn van Dam ervoor dat consumenten op kosten gejaagd kunnen worden als standaardisatie betekent dat gratis levering niet meer kan.

"Bij UPC geven ze de box in bruikleen, zodat je hem niet hoeft te kopen. Dat scheelt de consument een paar honderd euro. De VVD wil toch niet de consument op kosten jagen?", aldus Van Dam.

Dinsdagmiddag vergadert de Tweede Kamer met Verhagen over de Telecomwet.

Gemakkelijker

Ook D66 is positief over het voorstel. Kamerlid Kees Verhoeven laat in een reactie weten: "De huidige situatie is een vervelende vorm van verplichte winkelnering. Verbonden aan de manier waarop het grondgebied tussen een beperkt aantal aanbieders als Ziggo en UPC is verdeeld. Verhuizen is al duur genoeg dus op dit soort onnodige extra kosten zit niemand te wachten."

D66 heeft de wens om consumenten gemakkelijker inzicht te geven in prijzen en tarieven en et gemakkelijker te maken over te stappen naar een andere aanbieder. "Elke overbodige drempel daarbij moet worden weggenomen."