AMSTERDAM – Google biedt 900 miljoen dollar (ruim 630 miljoen euro) voor ongeveer zeshonderd patenten van telecombedrijf Nortel. Met de patenten wil het bedrijf zichzelf indekken tegen rechtszaken rondom Android.

Google heeft in een blog bevestigd interesse te hebben in de patenten. “Nadat Nortel failliet ging, hebben we besloten een bod te doen op de portfolio van het bedrijf.”

“Als we de patenten inderdaad toegewezen krijgen, hopen we dat dit een ontmoediging is voor andere bedrijven om ons aan te klagen. Daarnaast hopen we dat de patenten ons en onze partners helpen innovatief bezig te blijven.”

Microsoft

In de afgelopen maanden spanden verschillende bedrijven rechtszaken aan vanwege patentschendingen in het mobiele besturingssysteem Android.

Zo heeft Microsoft Barnes & Noble, HTC en Amazon al aangeklaagd vanwege toestellen met Android. Van een rechtszaak tegen Google is nog geen sprake.

Innovatie

Google laat de blog weten dat het bedrijf innovatie belangrijk vindt en meent dat patenten er zijn om innovatie te belonen. “Sommige rechtszaken zijn echter ingediend door mensen of bedrijven die zelf nooit iets hebben gecreëerd. Anderen worden gemotiveerd door het verlangen concurrenten tegen te werken.”

Verschillende bedrijven hebben inmiddels een bod uitgebracht op de patenten van Nortel en het is dus nog niet zeker dat Google de gelukkige winnaar zal zijn. De patenten hebben betrekking op onder meer 4G, datacommunicatie, gespreksfuncties, internet in het algemeen en de verbinding via internet providers.