AMSTERDAM – Minister Uri Rosenthal sluit niet uit dat Rop Gonggrijp, medeoprichter van XS4ALL, uitgeleverd wordt aan de Verenigde Staten. De VS onderzoekt de rol van Gonggrijp bij Wikileaks.

Gonggrijp zou volgens de VS hebben meegewerkt aan het samenstellen van de film Collateral Murder, waar op te zien is hoe vanuit een gevechthelikopter journalisten onder vuur worden genomen door Amerikanen.

Uit antwoorden van Rosenthal op vragen van GroenLinks-kamerlid El Fassed blijkt dat de minister een uitlevering aan de VS niet uitsluit.

Geholpen

“De video is de aanleiding van het onderzoek. De naam van de heer Gonggrijp wordt hierbij genoemd omdat hij Wikileaks, naar eigen zeggen, heeft geholpen een video over Irak te publiceren en er een strafrechtelijk onderzoek loopt naar degene die de beelden aan Wikileaks heeft verstrekt”, aldus Rosenthal.

Gonggrijp is nog niet aangeklaagd, maar mocht er een aanklacht ingediend worden, is uitlevering niet uitgesloten. “Uit dat verzoek zal dan blijken naar welke strafbare feiten onderzoek wordt gedaan. Dan kan worden afgewogen wat de belangen van de VS zijn in vergelijking met die van de betrokkene.”

“Het proces is met voldoende waarborgen omkleed. Ik sluit daarom niet uit dat Nederland mee zal werken aan een uitlevering.”