AMSTERDAM – Google moet alle gezichten in de dienst Street View onherkenbaar maken. Op dit moment zijn bijna alle gezichten vervaagd, maar dat is niet voldoende vindt een Zwitserse rechtbank.

De uitspraak, waarover Zwitserse media berichten, betekent dat Google opnieuw aan de slag moet met alle gemaakte foto’s voor Street View, een dienst waarmee gebruikers als het ware door straten kunnen lopen.

“De anonimiteit van individuen moet verzekerd worden”, aldus de rechtbank. “Elke persoon heeft het recht op privacy als het aankomt op beelden van deze persoon. Niemand mag zonder toestemming gefotografeerd worden en vervolgens op internet verschijnen.”

Kostbaar

Momenteel gebruikt Google software die automatisch gezichten onherkenbaar maakt. Deze software ziet alleen niet alle gezichten. Google ging niet meteen akkoord met de eis en gebruikte als argument dat alle gezichten vervagen een onmogelijk en te kostbare bezigheid zou zijn.

De rechtbank wees dit verweer van de hand.

Duitsland

Eerder werd Google in Duitsland al verplicht alle gezichten te vervagen. Die belofte deed het bedrijf na commotie in Duitsland vanwege privacyschending. Vervolgens bleek dat net als in Zwitserland toch een aantal gezichten herkenbaar waren.

In Duitsland konden inwoners bovendien aangeven dat zij niet willen dat hun huis in Street View verschijnt. Zo’n 250.000 mensen hebben die wens ingediend.