AMSTERDAM – Firefox 4 mag dan pas twee weken oud zijn, Firefox 5 zal 29 juni alweer gelanceerd worden en krijgt meer sociale functies, nieuwe tabbladen en kan een aantal bestandstypen in de browser zelf openen.

Dat bericht Conceivablytech.com op basis van uitgelekte plannen van Mozilla. Ook zijn er een aantal screenshots uitgelekt.

Zo beschikt de website over negen wijzigingen die veelal in Firefox 5 zullen worden gebouwd. Een aantal functies zal ook worden doorgeschoven naar Firefox 6 en 7 die later dit jaar verwacht worden. Bij de lancering van Firefox 4 maakte Mozilla al bekend sneller en meer updates te willen uitvoeren.

Tabbladen

Op dit moment zou er volgens Conceivablytech.com gewerkt worden aan een Multi-tabsysteem waar gemakkelijk meerdere tabbladen geselecteerd kunnen worden. Ook zullen deze tabbladen anders worden vormgegeven.

Add-ons krijgen een standaard positie in de werkbalk en de ‘thuisknop’ wordt juist uit de werkbalk gehaald. Deze maakt plaats voor een standaard tabblad dat verwijst naar de beginpagina.

Sociale functies

Bovendien zou Mozilla de browser veel socialer willen maken door web applicaties aan te pakken. Web apps zullen beschikken over een eigen menu. Zo kan bijvoorbeeld een web app van Facebook gedownload en vervolgens op de taakbalk geplaatst worden waar vervolgens in een uitklapbaar menu functies als nieuws, berichten en vrienden beschikbaar zijn zonder eerst naar Facebook.com te gaan.

Daarnaast wordt het delen van informatie en websites via sociale media veel gemakkelijker in Firefox 5. Via een speciale knop in de adresbalk kan content meteen gedeeld worden zonder die op de website zelf te delen via een knop van Facebook of Twitter. Firefox krijgt dus een soort eigen sociale knop.

PDF

Ook wordt het mogelijk om een aantal bestanden in de browser zelf te openen zoals dit nu al bij Chrome gebeurt. Een PDF-bestand hoeft bijvoorbeeld niet eerst gedownload te worden om vervolgens via software op de computer zelf te openen.

22 maart werd Firefox 4 gelanceerd. In de eerste 24 uur werd de browser ruim vijf miljoen keer gedownload.