AMSTERDAM – Bill Gates, medeoprichter en oud-topman van Microsoft, heeft samen met de huidige CEO Steve Ballmer geprobeerd de toen zieke medeoprichter Paul Allen uit het bedrijf te werken.

Dat onthult Allen in zijn boek dat medio april uitkomt. In het boek omschrijft Allen de geschiedenis van Microsoft en de verhouding tussen hem en Gates.

In de begindagen van Microsoft werd bij Allen kanker geconstateerd. Toen hij tijdelijk weg was bij het bedrijf zouden Gates en Ballmer geprobeerd hebben Allen voorgoed de deur uit te werken. Het plan zou voortijdig uitgelekt zijn en omdat Allen weigerde te vertrekken, werden de aandelen verdeeld in het voordeel van Gates.

Zo werd de verhouding bijgesteld naar 64 en 36 procent in het voordeel van Gates. Volgens Allen wilden Gates en Ballmer van hem af omdat hij niet genoeg werk zou verrichten. Dat was vlak nadat hij ziek was geworden.

Grotere rol

In het boek beweert Allen een veel grotere rol bij belangrijke beslissingen van Microsoft gehad te hebben dan nu erkend wordt. De rol van Bill Gates zou juist veel kleiner zijn. Mensen die zowel Gates en Allen kennen plaatsen volgens the Wall Street Journal hun twijfels bij de beweringen.

Zo zou Allen schrijven over vergaderingen waar hij nooit bij geweest is. Wel schrijft de medeoprichter van Microsoft een dankwoord gericht aan Gates. Gates laat op zijn beurt in een schriftelijke verklaring weten: “Mijn herinneringen van bepaalde situaties verschillen van die van Paul, maar ik waardeer onze vriendschap en zijn bijdragen aan Microsoft.”

Zelfzucht

In het boek onthult Allen dat hij opgestapt is omdat hij niet langer kon leven met de houding van Gates ten opzichte van zijn partner. “Ik dacht dat ons partnerschap eerlijk was, maar de hebzucht van Bill was buitensporig”, schrijft Allen.