AMSTERDAM – Google heeft woensdag een nieuw sociaal element aan de zoekmachine toegevoegd. Gebruikers kunnen websites +1-en, vergelijkbaar met het ‘liken’ of aanraden van iets via Facebook.

De functie wordt voorlopig alleen uitgerold voor Google.com.

Matt Cutts, topman bij de zoekafdeling van Google, laat aan NU.nl weten dat de functie de komende maanden zal worden uitgerold in meer talen en landen. “Vanaf vandaag krijgt een klein deel van de gebruikers ín de Verenigde Staten de functie te zien”, aldus Cutts.

Details

Gebruikers kunnen een zoekresultaat direct +1-en door middel van een icoontje achter het geboden resultaat. Tevens is te zien welke vrienden, gebaseerd op contacten in onder meer Gmail en Twitter een resultaat al aangeraden hebben. Contacten uit Facebook worden niet gebruikt omdat de netwerksite die gegevens niet openbaar maakt.

Mensen die gebruik willen maken van +1 moeten wel ingelogd zijn met een Google account.

Op termijn zal ook een speciale knop op verschillende websites worden geplaatst waarmee gebruikers bijvoorbeeld op NU.nl een artikel kunnen +1-en zonder daarvoor naar Google te gaan.

Relevantie

“De relevantie en positionering van zoekresultaten is niet meteen afhankelijk van de hoeveelheid +1’s”, legt Cutts uit. “Uiteraard kijken we hier wel naar en zou dit op termijn toegevoegd kunnen worden.”

Ook advertenties kunnen voorzien worden van een +1. Zo zouden gebruikers die op zoek zijn naar een hotel in Amsterdam kunnen zien welke advertentie volgens hun vrienden goed is. Overigens worden de +1’s van niet-vrienden ook meegenomen, maar wordt er wel onderscheid gemaakt tussen vrienden en niet-vrienden.

Sociaal netwerk

Eerder maakte de zoekgigant al bekend de zoekmachine socialer te maken door bij de resultaten te laten zien welke vrienden de website gedeeld hebben via sociale media.

Google Plus One of Google +1 is geen eigen sociaal netwerk maar is wel een integratie van een sociaal element in Google. Al maanden doen geruchten de ronde over een eigen sociaal netwerk van Google. De zoekgigant wil daar ook nu niets over kwijt.