AMSTERDAM – Ook Microsoft werkt aan het gebruik van Near Field Communication (NFC) in Windows Phone. Het bedrijf zou een speciale versie van het besturingssysteem ontwikkelen.

Dat onthullen twee anonieme bronnen tegenover Bloomberg.

Met NFC kan een mobiele telefoon gebruikt worden voor bijvoorbeeld mobiele betalingen. NFC wordt al gebruikt in onder meer de ov-chipkaart. De eerste Windows Phone-toestellen met NFC moeten nog dit jaar uitkomen volgens de bronnen die betrokken zijn bij de plannen van Microsoft.

Apple en Google

Apple en Google zijn al bezig met soortgelijke plannen. De laatste Androidtoestellen ondersteunen al een aantal NFC-technieken, maar een nieuwere versie van Android zal meer mogelijkheden ondersteunen. Volgens geruchten zou Apple de techniek nog niet verwerken in de iPhone 5 die later dit jaar verwacht wordt.

De brancheorganisatie voor de telecomsector riep onlangs nog op een algemene standaard te gebruiken om zo een snelle en brede uitrol van mobiel betalen mogelijk te maken. Volgens de laatste geruchten zouden zowel Google als Apple aan een eigen systeem werken.

Mobiele betalingen zullen naar verwachting in 2014 goed zijn voor 245 miljard dollar aan transacties. In 2010 was dit nog 32 miljard dollar.