AMSTERDAM – Amazon heeft geen licenties afgesloten voor het streamen van muziek via de dinsdag gelanceerde dienst Cloud Player. Platenlabels zouden verontwaardig gereageerd hebben.

Dat schrijven Amerikaanse media op basis van gesprekken met platenlabels en anonieme bronnen uit de industrie.

Met Amazon Cloud Player kunnen Amerikaanse gebruikers muziek downloaden en opslaan in de cloud om de nummers vervolgens op een tal van apparaten af te spelen. Apple en Google zijn ook bezig met dergelijke diensten, maar hebben moeite platenlabels te overtuigen een licentie te verlenen.

Verbijsterd

Na de lancering van gisteren blijkt dat Amazon geen toestemming heeft gevraagd van platenlabels voor het online opslaan van muziek. Sony Music laat aan Reuters weten verbijsterd te zijn over de actie van Amazon.

“We hopen dat ze een nieuwe licentie-overeenkomst aangaan”, aldus een woordvoerder van het bedrijf. “We houden alle legale opties open.”

Illegaal

Platenlabels willen zich volgens All Things Digital niet officieel uitspreken over het ontbreken van licenties. Niemand durft volgens de website te beweren dat wat Amazon doet illegaal is. De klachten zouden vooral gaan over het feit dat Amazon geen toestemming heeft gevraagd.

Amazon gokt erop dat de platenlabels inzien dat ze een nieuwe stroom aan inkomsten krijgen waardoor van rechtszaken wordt afgezien. De vraag is echter hoe de platenlabels denken te onderhandelen met Apple en Google als zij niets doen tegen de actie van Amazon.