AMSTERDAM – Google heeft dinsdag de mogelijkheid aankopen te doen binnen applicaties op Androidtoestellen gelanceerd.

“Vanaf vandaag kunnen Androidontwikkelaars applicaties publiceren waar aankopen in gedaan kunnen worden en kunnen gebruikers aankopen doen in deze apps”, aldus Google in een blog.

Volgens de zoekgigant kunnen ontwikkelaars zo meer geld verdienen aan testproducten, virtuele aankopen (bijvoorbeeld extra levels of benodigdheden in games) en upgrades.

Woensdag worden meteen een aantal applicaties gelanceerd die gebruikmaken van de mogelijkheden die Google biedt. Het bedrijf heeft bovendien een uitgebreide handleiding online gezet waarin aan ontwikkelaars wordt uitgelegd hoe een applicatie omgebouwd kan worden.

Niet tevreden

Google gaf in januari al aan niet tevreden te zijn met het aantal aankopen dat gedaan wordt in Android Market. Om meer te verdienen aan Android Market kondigde het bedrijf onder meer zogeheten ‘in-app-betalingen’ aan.

Over dergelijke betalingen is dit jaar al ophef ontstaan nadat Apple bekendmaakte dat het afsluiten van abonnementen binnen applicaties, voor bijvoorbeeld tijdschriften of kranten, altijd via Apple moet kunnen.

Abonnementen

In de praktijk betekent dit dat aanbieders altijd de mogelijkheid moeten bieden het abonnement af te sluiten via de App Store naast het afsluiten van een abonnement via de websites van de uitgever zelf. Over een abonnement via de App Store moet 30 procent provisie betaald worden.

Google lanceerde vervolgens het betalingssysteem One Pass waarmee uitgevers digitale edities en abonnementen kunnen verkopen aan klanten. Met het systeem kan betaald worden via Android Market en eigen websites. Google vraagt 10 procent vergoeding.