AMSTERDAM – Cybercriminelen richten zich steeds vaker op het intellectueel kapitaal van mondiale organisaties in plaats van persoonlijke informatie.

Dat blijkt uit een enquête van McAfee en SAIC onder meer dan duizend senior IT-besluitvormers in de Verenigde Staten (VS), het Verenigd Koninkrijk (VK), Japan, China, India, Brazilië en het Midden-Oosten.

“Cybercriminelen hebben hun aandacht verlegd van fysieke doelen naar gegevens gerelateerde eigendommen, zoals handelsgeheimen of documenten met productplanningen”, aldus Simon Hunt, Vice President bij McAfee.

Grote aanvallen

“We hebben belangrijke aanvallen, gericht op dit type informatie geconstateerd. Geraffineerde aanvallen zoals Operation Aurora en zelfs brutale aanvallen zoals Night Dragon hebben enkele van de grootste en ogenschijnlijk best beschermde bedrijven ter wereld geïnfiltreerd. Criminelen richten zich op intellectueel kapitaal van bedrijven en slagen daar vaak in."

Bij de aanval genaamd Night Dragon werd een tiental wereldwijde olie-, energie- en petrochemische bedrijven aangevallen. Ook bij Operation Aurora werden tientallen grote internationale bedrijven het slachtoffer van cybercriminelen.

Volgens McAfee zien cybercriminelen in dat het verkopen van eigendomsinformatie en handelsgeheimen van bedrijven die zo goed als onbeschermd zijn, gemakkelijk en van grote waarde is.

Gevolgen

Bij een kwart van de onderzochte organisaties is een datalek of de serieuze dreiging daarvan de oorzaak geweest van een vertraging van een fusie of overname en/of de stopzetting van de lancering van een nieuw product.

Per dag geven organisaties bovendien zo’n miljoen dollar uit aan hun IT als het aankomt op gegevensbeveiliging in China, Japan, het VK en de VS.

Mobiel

Slechts drie op de tien organisaties rapporteren alle datalekken en zes op de tien kiezen zorgvuldig de lekken die zij rapporteren. Eén van de grootste uitdagingen voor deze bedrijven is volgens McAfee het beveiligen van mobiele apparaten zoals iPads, iPhones en Androidtoestellen. 62 procent van de ondervraagden geeft aan dit als uitdaging te zien.