AMSTERDAM – Amazon heeft dinsdag een streaming muziekdienst gelanceerd waarbij muziek vanuit de cloud kan worden afgespeeld en dus niet op verschillende apparaten te hoeft worden opgeslagen.

De service is voorlopig alleen beschikbaar in de Verenigde Staten.

Er gingen al tijden geruchten over een muziekdienst van Amazon. Met de streaming mogelijkheden is het bedrijf Apple en Google te slim af.

Amazon Cloud Player is gratis beschikbaar en gebruikers krijgen een opslagruimte van 5 GB. Deze ruimte kan tegen betaling worden uitgebreid.

De muziek die opgeslagen is in de Cloud Drive kan vervolgens op alle apparaten met een browser worden afgespeeld. Ook op Androidtoestellen kan de dienst geraadpleegd worden via een speciale applicatie.

iOS

Opvallend is dat Cloud Player niet te gebruiken is op iOS-toestellen zoals de iPhone, iPad en iPod Touch. Wanneer de dienst in de mobiele versie van Safari wordt geopend, krijgt de gebruiker de melding dat de browser niet geschikt is. In Safari op bijvoorbeeld de MacBook Air is de dienst wel te gebruiken.

Na de foutmelding in de mobiele Safari kunnen gebruikers wel gewoon doorgaan, muziek is echter niet af te spelen.

Apple en Google

Volgens analisten en anonieme bronnen is Apple al jaren bezig met een streaming muziekdienst gekoppeld aan iTunes. Er zouden nog problemen zijn met de licenties vanuit platenlabels. Ook Google werkt aan een eigen muziekdienst voor Android.

In een video legt Amazon uit hoe Cloud Player gebruikt moet worden.