CANBERRA - De computers van de premier van Australië en zeker tien ministers, onder wie de ministers van Buitenlandse Zaken en Defensie, zijn gehackt.

De daders hebben mogelijk banden met de Chinese inlichtingendiensten. Dat meldde de Australische krant The Daily Telegraph dinsdag op basis van bronnen binnen de nationale regering. Justitie in Australië wil niet reageren.

De cyberspionage zou in februari zijn begonnen en meer dan een maand hebben geduurd. De hackers hebben in totaal enkele duizenden e-mails ingezien, aldus The Daily Telegraph.

De Australische autoriteiten zouden de kraak op het spoor zijn gekomen na een tip van de Amerikaanse recherche FBI en inlichtingendienst CIA.

Grondstoffen

Australische media vermoeden dat de hackers op zoek waren naar informatie over mijnbouw. Dat is een van de belangrijkste inkomstenbronnen van Australië. Het land levert veel grondstoffen aan China en kon daardoor redelijk ongeschonden door de wereldwijde economische crisis komen.

Eerder deze maand kwam in Frankrijk een vergelijkbare cyberaanval naar buiten. Meer dan honderd computers op het Franse ministerie van Financiën bleken besmet met een virus. Ook toen werd met de beschuldigende vinger naar China gewezen.

De hackers probeerden waarschijnlijk documenten in handen te krijgen over de G20, het verbond van de twintig belangrijkste economieën in de wereld. Frankrijk is dit jaar voorzitter van de organisatie. Het is niet duidelijk of die aanvallers in hun opzet zijn geslaagd.

Europese Commissie

Ook de Europese Commissie werd onlangs slachtoffer van een cyberaanval.  De e-maildiensten waren voor alle medewerkers niet beschikbaar en ook het systeem waarmee diplomatieke relaties tussen de lidstaten mee worden afgehandeld werd afgesloten.