AMSTERDAM - Muzikanten die voor 2000 een contract hebben afgesloten over royalty’s krijgen mogelijk veel geld terug van hun platenlabels in verband met oneerlijke afhandeling van digitale verkopen via onder meer iTunes.

Dat schrijft the New York Times op basis van een rechtszaak rondom inkomsten van nummers van Eminem.

Volgens producers van de rapper, die het label Universal Music Group vier jaar geleden aanklaagden, worden online verkopen ten onrechte aangewezen als verkoop terwijl het feitelijk alleen een licentie betreft.

Royalty's

Het verschil is dat artiesten zoals in dit geval Eminem procentueel gezien veel meer royalty's krijgen voor een licentie dan voor een fysieke verkoop. Wat Eminem betreft komt dit neer op 50 procent van de opbrengst bij een licentie en 12 procent bij een verkoop.

Rechters in de zaak weigerden afgelopen week een eerdere uitspraak van een andere rechtbank te herzien. Dit betekent dat de uitspraak blijft staan. Volgens die uitspraak is een digitale verkoop een licentie omdat platenlabels geen kosten maken zoals bij het fabriceren en verschepen van cd’s.

Drie miljoen dollar

Veel nieuwe artiesten hebben in hun contracten al gewijzigde voorwaarden opgenomen rond digitale verkopen, maar een behoorlijk aantal oudere artiesten niet. Ook voor Eminem, die voor het eerst in 1995 een contract afsloot, geldt bij een aantal nummers en cd’s dat royalty’s verkeerd zijn afgehandeld.

Volgens de producers van de rapper gaat het momenteel om een verschil van drie miljoen dollar. Dat verschil zou in tien jaar kunnen oplopen tot tien miljoen dollar.