AMSTERDAM - Het Nederlandse bedrijfsleven heeft steeds meer last van cybercrime. Een op de vijf bedrijven heeft in 2010 financiële schade geleden als gevolg van cybercrime. Dat blijkt maandag uit de ICT Barometer van Ernst & Young.

Ongeveer een derde van de gedupeerden heeft tot 10.000 euro schade geleden, terwijl 53 procent bedragen van 10.000 tot 500.000 euro noemt. Bij 13 procent van de bedrijven gaat het om schadebedragen van een miljoen euro of meer. Het onderzoek heeft betrekking op bedrijven met meer dan 500 werknemers.

Van de ondervraagde managers zegt 43 procent dat de overlast ten gevolge van cybercrime toeneemt. Slechts vijf procent vindt dat de situatie is verbeterd. De meest voorkomende gevallen betreffen spam, virussen en spyware. Managers verwachten hier ook dit jaar weer problemen mee te hebben.

Filtersystemen

De beveiliging van veel bedrijven laat te wensen over. Zo maakt 53 procent gebruik van filtersystemen, 54 procent van wachtwoordprotocollen en 48 procent van strikte toegangsprocedures voor systemen en data. Volgens Ernst & Young zijn dit 'basisvoorzieningen'.

"Constateerden we vorig jaar al dat bedrijven hun beveiliging niet op orde hebben, een jaar later is het beeld zelfs nog slechter", aldus de accountantsorganisatie.

Sociale media

De ondervraagden maken zich het meeste zorgen over risico's die verbonden zijn aan het gebruik van e-mail en draadloze netwerken, maar cloud computing en het gebruik van sociale media stijgen snel op de zorgenranglijst. Daarbij vrezen managers vooral voor het het lekken van vertrouwelijke informatie en het te grabbel gooien van het bedrijfsimago.

Het percentage managers dat cybercrime als een interne bedreiging beschouwt, is vorig jaar verdubbeld naar 13 procent. Acht procent laat weten dat hun bedrijf de laatste twaalf maanden te maken heeft gehad met diefstal van klantgegevens of bedrijfsinformatie door werknemers of ex-werknemers.