RIJSWIJK - Telefoonaanbieders Tele2 en Telfort gaan de beveiliging van hun netwerk uitbreiden om te voorkomen dat voicemails van hun klanten kunnen worden afgeluisterd door 'spoofen'.

Dat hebben zij zondag bekendgemaakt naar aanleiding van berichtgeving in het NOS Journaal. Vodafone besloot hier eerder deze week al toe.

Hackers kunnen als ze 'spoofen' via internet doen alsof zij namens het nummer van iemand anders bellen.

Daardoor kunnen zij toegang krijgen tot de voicemailbox van hun slachtoffer. Dit toonde een hacker aan in het NOS Journaal.

Pincode

De extra beveiliging moet voorkomen dat dit nog kan gebeuren. Waarschijnlijk moeten klanten voortaan ook hun persoonlijke pincode invoeren op internet als zij op die manier hun voicemail willen afluisteren.

De beveiliging van de berichtenboxen van mobiele telefoons kwam de afgelopen week in opspraak toen bleek dat berichten van ministers zonder problemen konden worden afgeluisterd omdat zij geen persoonlijke pincode hadden ingesteld. Dit bleek uit onderzoek van EenVandaag.

Staatsveiligheid

Minister Piet Hein Donner van Binnenlandse Zaken beloofde vrijdag te laten onderzoeken of de staatsveiligheid in het geding is geweest door het afluisteren van voicemailberichten van ministers met een abonnement bij Vodafone.