AMSTERDAM - Bedrijven hebben steeds vaker last van computercriminaliteit, maar doen daar bijna nooit aangifte van. Dit zou wel moeten gebeuren.

Dit meldt Lodewijk van Zwieten, officier van Justitie bij het team hightech crime van het Landelijk Parket aan RTL Nieuws.

"Dat is een zorgelijke ontwikkeling. Het is heel belangrijk dat we een goed beeld krijgen van wat er aan cyberaanvallen in het bedrijfsleven plaatsvinden. En dat we bedrijven kunnen motiveren om hiervan aangifte te doen", aldus Van Zwieten.

Uit onderzoek van Ernst & Young blijkt dat 43 procent van de ondernemers zegt dat de computercriminaliteit toeneemt. 20 procent heeft het afgelopen jaar financiële schade geleden door cybercrime.

Van deze bedrijven was bij 13 procent de schade een miljoen euro of meer. Werknemers en anderen stelen informatie, maar ook spam en malware zijn veel voorkomende en schadelijke criminele activiteiten.

Beveiligen

Fox-it, specialist in computerbeveiliging, zegt dat je pc’s nooit voor 100 procent kunt beveiligen, maar dat bedrijven wel veel schade kunnen voorkomen als ze hun netwerk veiliger maken.

"Je moet ze in de gaten houden, net zoals beveiligingscamera's in gebouwen. Je moeten weten als er iemand binnen komt wat 'ie aan het doen is en wat voor schade hij berokkent", zegt cybercrime deskundige Eward Driehuis van Fox-it.