AMSTERDAM – Uri Rosenthal, minister van Buitenlandse Zaken, heeft in een toespraak opgeroepen tot het respecteren en nastreven van vrijheden op internet.

In een toespraak voor the International Digital Economy Accords (IDEA) benadrukte Rosenthal het belang van vrijheid van meningsuiting op internet.

“Nieuwe media hebben de kracht om de wereld positief te veranderen zoals we bijvoorbeeld gezien hebben in de opkomst van protesten in de Arabische wereld”, aldus Rosenthal. “Het internet kan echter ook een gevaar vormen.”

Zorgen

“Ik maak me ernstige zorgen om de blokkades en beperkingen op het gebied van internet die de afgelopen jaren in sommige landen ontstaan zijn. Door het scannen van meningen, of door blokkades en andere beperkingen op te werpen, worden mensen afgesloten van het internet en dus van een belangrijk communicatiemiddel.”

Rostenhal wil dat de internationale gemeenschap de handen ineenslaat om zich te wapenen tegen de inperking van vrijheid van meningsuiting op internet. De minister benadrukt dat hij begrijpt dat internet ook veilig moet zijn, maar hij vindt dat dit niet ten koste mag gaan van vrijheden.

Bedrijven

“De privésector kan een belangrijke bijdrage leveren. Verschillende grote techbedrijven hebben al laten zien dat ze banden met bepaalde landen waar internet gecensureerd wordt, beperken of afkappen”, aldus de minister.

Ook prijst Rosenthal de samenwerking van Google en Twitter in Egypte. Toen het internet afgesloten werd door de regering riep Google een telefoonnummer in het leven waarmee Egyptenaren op Twitter berichten en oproepen konden plaatsen.

Publieke sector

"Samen met de publieke sector kan een wereldwijd standpunt worden ingenomen. Gedragsregels opstellen is daar een onderdeel van, maar we kunnen meer doen. We zouden bijvoorbeeld financiële en politieke steun kunnen uitspreken voor dissidenten die zich inzetten voor vrijheid op internet."

"Overheden moeten bovendien regelgeving invoeren waardoor standaarden voor bedrijven duidelijk zijn", besluit Rosenthal. Deze standaarden kunnen vervolgens, wanneer breed geaccepteerd, overgenomen worden in internationale akkoorden.