AMSTERDAM – Microsoft heeft 5,3 miljoen euro betaald voor een blok van ruim 600.000 IPv4-adressen.

Dat schrijven diverse buitenlandse media vrijdag. IPv4-adressen zijn in principe gratis beschikbaar. De voorraad is echter ‘op’.

Een IPv4-adres is nodig om een apparaat op het internet aan te sluiten. Dat de voorraad 'op' is, wil zeggen dat de blokken verdeeld zijn en de verwachting is dat in de zomer van 2011 in Azië geen nieuwe adressen meer kunnen worden aangevraagd.

Inmiddels is een nieuwe standaard, IPv6, ontwikkeld. De uitdaging is dat bedrijven en particulieren moeten overstappen naar het nieuwe protocol.

Goedkeuring

Door de aankoop van het blok adressen kan Microsoft weer apparaten zoals de Xbox 360 verkopen zonder problemen. De adressen zijn overgenomen van een Canadees bedrijf dat failliet is gegaan. Microsoft was de hoogste bieder van de tachtig bedrijven die interesse toonden in de adressen.

De overeenkomst moet nog goedgekeurd worden door de rechtbank. Bezwaar kan nog worden aangetekend tot 4 april. Als alles doorgaat, krijgt Microsoft 470.000 adressen meteen tot de beschikking.

Zwarte markt

Experts waarschuwden eerder al voor een zwarte markt voor IPv4-adressen. Dit omdat nog lang niet alle consumenten toegang hebben tot websites die alleen via IPv6 te bezoeken zijn, omdat hun modem nog niet geschikt is.

Als bedrijven alleen IPv6 gebruiken is het dus mogelijk dat niet iedereen van de diensten gebruik kan maken.