EINDHOVEN - De markt voor e-reading (elektronisch lezen) groeit hard. Leveranciers van Nederlandse content, zoals uitgevers van boeken, tijdschriften en kranten, kunnen deze groei maar nauwelijks bijbenen. Dat bleek donderdag tijdens een bijeenkomst over e-reading in Eindhoven.

''E-reading beperkt zich inmiddels niet meer alleen tot e-readers, maar heeft zich het afgelopen jaar uitgebreid naar smartphones en tablets'', zei Wiebe de Jager van eReaders.nl.

Door een prijsdaling in eReaders en beschikbaarheid van onder meer tablets wordt digitaal lezen voor een steeds grotere groep mogelijk. Eind dit jaar hebben naar verwachting 750.000 Nederlanders een tabletcomputer, zo verwacht marktonderzoeker Gfk.

Dit betekent dat er werk aan de winkel is voor uitgevers, zei Klaasjan Tukker van Adobe Systems in de Benelux. Dit Amerikaanse softwareconcern was, met name in de Verenigde Staten, al betrokken bij het ontwikkelen van digitale applicaties voor zo'n 170 titels.

Onderscheiden

''Uitgevers moeten gaan bedenken hoe ze zich willen onderscheiden. De consument verwacht meer dan alleen de bekende krant of het tijdschrift, maar dan in digitale vorm. Hij verwacht interactiviteit."

Zo bracht het Amerikaanse tijdschrift Wired vorig jaar met behulp van Adobe-technologie een digitale editie voor de iPad uit met veel interactieve mogelijkheden.

Zo kan de lezer onder meer plaatjes driedimensionaal bekijken of filmpjes afspelen die bij een artikel horen. Dit biedt volgens Tukker ook interessante mogelijkheden voor adverteerders.

In Nederland lopen we nog een beetje achter ten opzichte van de Verenigde Staten, vinden De Jager en Tukker. Er is nog weinig Nederlandse content beschikbaar.

Engelstalige media

Nederlandse uitgevers hebben het dan ook moeilijker dan Engelstalige media, vertelt Tukker. ''Het is een minder grote markt, dus investeringen in technologie betalen zich minder snel terug."

De investeringen zijn extra hoog, omdat applicaties beschikbaar moeten worden gemaakt voor verschillende platforms om een brede groep lezers te bereiken ''Uitgevers moeten hun iPad-applicatie aanpassen als ze die ook geschikt willen maken voor een Google-apparaat."