AMSTERDAM – Apple kan ook de komende twee jaar een omzetgroei van 50 procent per jaar realiseren.

Dat voorspelt Forrester Research donderdag.

De iPhone 4 en de iPad hebben het afgelopen jaar gezorgd voor een enorme groei in de verkoop van Appleproducten. De CEO van Forrester verwacht dat die groei nog wel twee jaar aanhoudt.

Mobiel en applicaties

Apple verkocht ongeveer 16 miljoen iPads en in vier jaar tijd werden zo’n 90 miljoen iPhones verkocht. De miljoenen gebruikers van deze apparaten zijn massaal applicaties gaan downloaden uit de App Store. Een deel hiervan is gratis, maar een deel levert geld op vanuit de gebruikers.

“Bovendien zorgen deze applicaties er weer voor dat gebruikers graag een Appleproduct willen hebben”, denkt George Colony, CEO van Forrester. “Volgend jaar zijn ze groter dan IBM, het jaar daarna halen ze HP in.”

200 miljard dollar

“Als Apple de groeicijfers van vorig jaar kan reproduceren, en dat denk ik wel, realiseert het bedrijf binnenkort een omzet van 200 miljard dollar (141 miljard euro red.)”, voorspelt Colony.

Volgens de topman is het vooral belangrijk dat Apple regelmatig met nieuwe producten blijft komen. Een jaar na de lancering van de iPad kwam Apple met de iPad 2 en voor eind 2011 wordt de iPhone 5 verwacht.

Steve Jobs

Colony waarschuwt voor het eventuele vertrek van Steve Jobs. De CEO van Apple is momenteel met ziekteverlof en het is voor de buitenwereld onbekend waar hij aan lijdt. Eerder werd Jobs behandeld voor kanker.

“Zonder Jobs wordt het voor Apple moeilijker om elke twee jaar met nieuwe spullen te komen om de winkels op te vullen.”