DEN HAAG - Van de peuters en kleuters in Nederland is 78 procent al online. Ze brengen gemiddeld 22 minuten per dag door op computer, laptop of iPad.

Dat is donderdag gebleken uit een onderzoek van de Stichting Mijn Kind Online (expertisecentrum voor jeugd en media) in samenwerking met Z@ppelin en NTR Jeugd.

Uit het onderzoekt blijkt dat kinderen tussen 3 en 6 jaar oud steeds vaker in aanraking komen met computers, laptops, smartphones en tablets. Ouders blijken daar geen moeite mee te hebben. 90 procent van de onderzochte ouders liet de kinderen met deze media spelen.

Eerste keer

Gemiddeld is een kind 3,9 jaar oud, als hij of zij voor het eerst online gaat. Vooral kinderen van hoogopgeleide ouders blijken al vroeg gebruik te maken van digitale media. Het gebruik van touchscreens is een voordeel voor jonge kinderen, die bijvoorbeeld met een muis de hulp van ouders vaak moeten inroepen.

Volgens de Stichting Mijn Kind Online hoeven ouders niet bang te zijn dat kleine kinderen zich op de digitale mediamarkt begeven. ''Kinderen moeten op een speelse en creatieve manier met computers en online media leren omgaan, de huidige touchscreenrevolutie kan daar een belangrijke bijdrage aan leveren.''