RIJSWIJK - Europese jongeren zijn niet zo handig met internet zoals altijd gedacht werd, blijkt uit onderzoek van EU Kids Online en dat betaald werd door de Europese Commissie. Vooral jonge tieners tussen 11 en 13 jaar kunnen nog niet zo goed met internet overweg.

Tussen Europese landen zijn er forse verschillen. Jongeren in Finland zijn het handigst, gevolgd door Slovenië en Nederland. In Ierland en Turkije doen jongeren het minst online activiteiten.

Internetbezoekers tussen 9 en 16 jaar gebruiken de computer het meest voor huiswerk, spelletjes en sociale activiteiten zoals Facebook en Twitter. Het plaatsen van berichten op websites of bloggen doen ze veel minder.

De helft van de jonge tieners zegt zelfstandig eenvoudige taken op internet te kunnen doen. Onder 15- tot 16-jarigen is dat gestegen tot driekwart. Vooral kinderen uit gezinnen met een hogere sociaaleconomische achtergrond zijn handiger met internet.

Voordelen

Een woordvoerster van Digivaardig & Digibewust, een van de onderzoekspartijen, zegt dat goede kennis van jongeren van internet veel economische een maatschappelijke voordelen biedt. ''Het is daarom belangrijk dat overheid en bedrijfsleven ondersteuning bieden om jongeren vaardiger te maken. Ook de scholen zouden een belangrijke rol moeten spelen bij de digitale ontwikkeling van kinderen."