SCHIPHOL - Microsoft heeft dinsdag internationaal de definitieve versie gelanceerd van Internet Explorer 9 (IE9). ''IE9 houdt rekening met de sites van de toekomst'', zei Ralf Becks, bij Microsoft Nederland verantwoordelijk voor Internet Explorer en Windows 7.

''Bij oudere versies van Internet Explorer kostte het laden van plaatjes en video's meer moeite'', legt Becks uit. De browser is ook in Nederland te downloaden.

Doordat de browser voortaan behalve van de processor, ook rekenkracht gebruikt van de grafische kaart in de computer, kunnen sites in de toekomst nog meer gebruikmaken van hoge kwaliteit video's en plaatjes.

Zo demonstreert Becks via IE9 een nieuwe toepassing op de filmsite imdb.com, waarbij de bezoeker trailers van films in HD-kwaliteit kan bekijken. ''Je moet natuurlijk wel een grafische kaart in je computer hebben, maar die zit er tegenwoordig bijna altijd in.''

Do not track

In IE9 zit ook een zogenoemde 'do not track option', om de privacy van de gebruiker te beschermen. ''De nee-neesticker van het internet zeg maar. Hierbij krijg je een melding als een website je surfgegevens wil gebruiken en kun je hiervoor al dan niet toestemming geven.''

Een derde verbetering van de vernieuwde browser is dat hij nog meer ruimte laat aan de website zelf. ''De taakbalk neemt nog minder ruimte in van het scherm dan bij de vorige versies.'' Ook kunnen gebruikers van Windows 7 favoriete sites op de taakbalk onderaan 'vastpinnen'.

Nederlanders zijn volgens Becks relatief verknocht aan Internet Explorer. ''Hier ligt volgens cijfers van Statcounter het totale marktaandeel van Internet Explorer rond de 58 procent, ten opzichte van 45 procent wereldwijd.''

Microsoft verwacht dat in de zomer 20 à 30 procent van de Nederlanders gebruikmaakt van IE9. Nu hebben 600.000 Nederlandse gebruikers al een testversie gedownload. Volgens marktonderzoeker Statcounter maakte in maart 45 procent van de Nederlanders gebruik van voorganger IE8.

Lancering IE9