AMSTERDAM – Apple zal de iPhone 5 niet uitrusten met een speciale chip die onder meer mobiel betalen mogelijk moet maken.

Dat schrijft de Britse krant The Independent op basis van bronnen bij verschillende Britse providers.

Sinds de eerste geruchten over de iPhone 5, die nog niet officieel bevestigd is door Apple, doen ook speculaties over Near Field Communication (NFC) de ronde.

Steun

NFC is een techniek waarmee een mobiel apparaat gebruikt kan worden om bijvoorbeeld mobiele betalingen af te handelen. Hiervoor is fysiek contact, zoals bij pinnen of chippen, niet noodzakelijk.

Onlangs spraken ook providers hun steun uit voor NFC. Brancheorganisatie GSM Association (GSMA) zou werken aan een standaard zodat een goede afhandeling van transacties verzekerd kan worden. Deze standaard zou in 2012 al breed beschikbaar moeten zijn.

Eigen versie

Apple lijkt nu echter de tegengestelde beweging te maken. Het bedrijf wil de iPhone 5 volgens de bronnen niet uitrusten met de speciale chip. Juist het gebrek aan een standaard zou voor Apple reden zijn NFC nog niet in nieuwe apparaten te verwerken.

Volgens één van de bronnen zou Apple inmiddels wel werken aan een eigen versie van NFC. De betalingen zouden in die versie via iTunes lopen.

Google

Volgens de laatste geruchten zou Google nog wel bezig zijn met NFC voor in nieuwe apparaten uitgerust met het besturingssysteem Android.