
'Inzet sociale media bij betogingen heeft keerzijde'
De mensenrechtenorganisatie vreest dat regimes middels online platforms als Twitter of Facebook opstandelingen kunnen traceren en aanhouden. Context van Bosgraafs uitspraken is de zorgen om het verbod op betogingen in Saudi-Arabië, dat afgelopen weekend door de autoriteiten werd uitgesproken.
In een verklaring meldde het Saudische ministerie van Buitenlandse Zaken dat de politie alles zal doen om verstoringen van de openbare orde te voorkomen.
Amnesty dringt er bij de autoriteiten op aan internationale verdragen na te leven en vreedzame protesten toe te staan. De autoriteiten hebben in de afgelopen dagen al zeker 26 mensen opgepakt in de Saudische plaats Qatif omdat ze tegen de regering hadden betoogd.
Keerzijde
Vrijdag worden nieuwe protesten aangekondigd en Amnesty vreest voor nieuwe arrestaties. “De angst is dat mensen doordat ze iets posten op Twitter of Facebook, ook voor- of achteraf te traceren zijn en zo alsnog worden gearresteerd”, aldus Bosgraaf. “Dat is de keerzijde van de sociale media.”
Sociale media spelen een grote rol bij de vele betogingen in het Midden-Oosten. Via Twitter en Facebook worden veel oproepen om te gaan demonstreren verspreid. Bovendien gelden de platforms niet zelden als informatievoorziening voor de buitenwereld.