AMSTERDAM – De internetdiensten van Libië liggen compleet stil. De Libische regering wil de informatievoorziening over de opstanden tegengaan en lijkt de hoofdserver van het internet te hebben stopgezet.

De Associated Press schrijft vrijdag dat netwerkmonitorbedrijf Arbor Networks geen internetverkeer meer van en naar Libië registreert. Ook de statistieken van Google laten zien dat er geen internetactiviteit meer is in het Afrikaanse land.

In Egypte had de regering tijdens de massale volksopstand ook het internet voor bijna een week stilgelegd. De opstandelingen gebruikten voornamelijk Facebook en Twitter voor de aankondigingen van de protesten.

Zes procent

In Libië zijn de opstanden niet via internet tot stand gekomen. Slecht zes procent van de bevolking heeft internettoegang, van de Egyptische bevolking heeft 24 procent toegang.

Internet is daarom niet zo belangrijk in Libië, zegt Leslie Harris van de Amerikaanse nonprofit-organisatie Center for Democracy and Technology.

Tripoli

“De meeste gebruikers zitten in de hoofdstad Tripoli. Voor hen is het dan weer wel noodzakelijk, want geen toegang tot internet kan betekenen dat de stad geisoleerd raakt van de rest van het land.”

De belangrijkste redden van het stopzetten van internet door de regering is dan ook dat de buitenwereld het verloop van de opstand lastiger kan volgen. Mobiele telefonie werkt op de meeste plekken nog wel.