AMSTERDAM – In totaal 1,2 miljoen mensen in Nederland maken gebruik van verouderde versies van Windows XP en Windows Vista.

Dat laat Microsoft desgevraagd weten aan NU.nl.

Sinds 13 juli wordt Windows XP Service Pack 2 niet meer ondersteund. Service Pack 1 heeft al langer geen ondersteuning en ook Windows Vista zonder Service Pack is al een tijd geleden van de lijst gehaald.

Veiligheidupdates

Het gebrek aan ondersteuning betekent dat de laatste veiligheidupdates niet beschikbaar zijn voor de gebruikers. Dit zorgt ervoor dat de computers gevoeliger zijn voor aanvallen en virussen.

“In totaal gaat het om 400.000 Vistagebruikers”, vertelt Olivier van Noort, product manager bij Microsoft Nederland. “Er zijn daarnaast in Nederland nog 800.000 pc’s uitgerust met een verouderde versie van Windows XP.” In juli 2010 waren dat nog een miljoen pc's.

Automatisch updaten

Sinds het stopzetten van de ondersteuning probeert Microsoft de updates onder de aandacht te krijgen. Zo is er regelmatig op de website aandacht besteed aan het onderwerp en krijgen de gebruikers natuurlijk een melding om hun systeem automatisch up te daten.

Dat een deel van de gebruikers dit niet doet, kan Van Noort tot op een bepaalde hoogte verklaren: “Een inschatting is dat vooral de zakelijke markt langzamer update dan de consumenten.”

Zakelijke klanten

Eerder liet Microsoft al weten dat sommige zakelijke klanten huiverig zijn omdat er hier en daar wat mis ging bij de update naar Windows XP SP 2 in het verleden.

“Wat we wel zien is dat ook het absolute aantal XP-gebruikers in Nederland daalt. Steeds meer mensen stappen over op Windows 7”, legt Van Noort uit. Mensen die Windows 7 installeren zijn uiteraard wel meteen beveiligd door de laatste updates.

Er zijn momenteel geen grote aanvallen bekend die misbruik maken van de kwetsbaarheden in de Windowsversies.