AMSTERDAM – Het pakket van McAfee Internet Security 2011 komt als slechtst uit de bus in een onderzoek van de Consumentenbond onder veertien betaalde internet beveiligingspakketten.

Dat maakt de Consumentenbond donderdag bekend. Alle resultaten zijn op de website te vinden, men dient dan wel in te loggen.

De resultaten staan ook in de DigitaalGids, die vrijdag is uitgebracht. Op die manier kunnen niet-leden zich ook inlezen.

“McAfee scoort een dikke onvoldoende op de kwaliteit van de firewall en het opsporen van malware”, aldus de bond. ESET Smart Security 4 staat bovenaan de lijst.

De lijst werd samengesteld na onderzoek onder veertien betaalde beveiligingspaketten met minimaal een virusscanner en een firewall. Ook werden vier gratis virusscanners zonder firewall getest.

4,3

McAfee kwam uiteindelijk uit op een 4,3 en staat daarmee op de laatste plaats met A.nitum. Opvallend is dat het pakket van McAfee ook de duurste op de lijst is. Op het gebied van malware en de virusscanner scoort McAfee ‘matig’. Wat betreft gebruiksgemak en systeembelasting scoort het pakket ‘redelijk’.

De Consumentenbond concludeerde ook dat veel aanbieders proberen duurdere versies aan te smeren of automatisch geld afschrijven voor een update na een jaar. Dat doen bijvoorbeed Symantec en McAfee. Deze praktijken zijn niet meegenomen in het testoordeel.

Reactie McAfee

McAfee laat in een reactie aan NU.nl weten alle testen uitgevoerd door derden serieus te nemen. "We streven altijd naar het hoogst mogelijk resultaat voor de gehele productlijn. Op dit moment is het nog niet duidelijk hoe de producten zijn getest."

"De kleine hoeveelheid informatie die momenteel beschikbaar is maakt het voor McAfee onmogelijk om een goede analyse van het onderzoek te geven."