RIJSWIJK - Het loopt storm op de websites die kiezers helpen bij het bepalen van hun definitieve keuze. Ze zijn gewilder dan bij de Provinciale Statenverkiezingen van 2007. Het loopt als een tierelier, meldde directeur Nel van Dijk van Stemwijzer.

Tot woensdagmiddag hadden 305.000 bezoekers de stemwijzer voor de Eerste Kamer ingevuld.

Ook de provinciale edities worden op de valreep door velen geraadpleegd. Van de vijf provinciale stemwijzers die op de site te vinden zijn, is die van Zuid-Holland het vaakst ingevuld: door inmiddels 182.000 belangstellenden.

De stemwijzer van Noord-Brabant was tot woensdagmiddag 115.000 maal ingevuld; de teller van de Utrechtse versie stond op 115.000. De provincies Zeeland en Flevoland blijven met respectievelijk 28.000 en 24.000 ingevulde stemwijzers achter, omdat ze minder inwoners hebben.

De overige provincies zijn niet vertegenwoordigd op Stemwijzer.nl, omdat ze daar geen geld voor over hadden.

Kieskompas

Populair is ook de website Kieskompas, die dinsdagavond 60.000 bezoekers per uur trok en inmiddels de grens van ruim 1,2 miljoen bezoekers is gepasseerd. Dat wil overigens niet zeggen dat ze allemaal de vragenlijst van Kieskompas hebben ingevuld.

Politicoloog André Krouwel, maker en bedenker van Kieskompas, verwacht dat het totaal aantal bezoekers op het Kieskompas de anderhalf miljoen bezoekers zal benaderen, omdat veel kiezers volgens hem pas op de laatste dag beslissen op welke partij ze stemmen.