AMSTERDAM – Internet via de kabel is sneller en goedkoper dan ADSL en kabelinternet loopt alleen maar verder uit wat betreft snelheid. Ook VDSL moet het afleggen.

Dat blijkt althans uit onderzoek van iPing Research in opdracht van NLkabel. Tele2 laat in een reactie aan NU.nl weten zich niet te kunnen vinden in het onderzoek.

Inmiddels is kabelinternet vier keer sneller dan ADSL, bij een vorige meting was dit nog ‘slechts’ drie keer sneller. In het jaar sinds vorige meting is de downloadsnelheid van kabelinternet gemiddeld toegenomen met 35 procent.

Dekking

Extra snel internet via de kabel van 50 tot 120 Mbps is volgens het onderzoek inmiddels beschikbaar voor 98 procent van de huishoudens in Nederland. Ons land heeft daarmee de beste dekkingsgraad van extra snel internet in Europa. Alleen Korea, Hongkong en Singapore staan boven Nederland.

Uit hetzelfde onderzoek kwam naar voren dat de prijs/prestatie-verhouding van de kabel veel beter is dan die van ADSL of VDSL. Zo krijgt men bij ADSL 0,18 Mbit per euro, terwijl dit bij de kabel zo’n 0,650 Mbit is.

Aanbieders

Ziggo en UPC zijn de grootste aanbieders van kabelinternet in Nederland. Onder meer KPN, Tele2 en Online bieden een vorm van DSL-verbindingen aan. De snelheid van de snelste kabelverbindingen is sinds 2002 van 2 Mbps naar 120 Mbps toegenomen terwijl de prijs fors afnam, aldus NLkabel.

Reactie Tele2

Tele2 noemt het onderzoek een typisch geval van wij van WC-eend adviseren WC-eend. "Dit onderzoek geïnitieerd door de vereniging van kabelbedrijven is totaal niet representatief. Zo staat er in dat de kabel goedkoper zou zijn. Onafhankelijke vergelijkingssites als internetten.nl en totaalwijzer.nl laten duidelijk zien dat DSL-aanbieders goedkoper zijn", vertelt Günther Vogelpoel van Tele2.

"Het onderzoek zou dan aantonen dat als je de prijs per werkelijk behaalde Mb omrekent, de kabel goedkoper is. Maar dan hebben ze echt met de getallen lopen goochelen. Bij de kabel kun je internet namelijk alleen krijgen in combinatie met analoge TV."

"Bovendien hebben ze zo te zien bij NLkabel hun internet voor het gemak alleen vergeleken met ADSL en niet de snellere variant VDSL. Laten we gewoon bij de cijfers blijven, bij Ziggo betaal je voor internet tot 50 Mb/s 47,95 euro per maand, exclusief basisabonnement televisie van 16,95 euro per maand en bij Tele2 betaal je 29,95 euro voor internet tot 50Mb/s en heb je verder geen andere abonnementskosten."

Kabel versus DSL