AMSTERDAM – Google heeft tientallen applicaties uit Android Market verwijderd nadat bekend werd dat deze applicaties malware bevatten en mogelijk data van gebruikers doorsturen.

De gratis applicaties met malware genaamd DroidDream werden ontdekt door de website Androidpolice.com. De apps zouden ook een achterdeur in Android installeren.

Voordat Google de applicaties vijf minuten na de melding uit de applicatiewinkel heeft gegooid, werden ze tussen de 50.000 en 200.000 keer gedownload. De applicaties leken op bestaande apps, maar waren hier kopieën van.

Lijst

Een volledige lijst met applicaties is te vinden op de website van de Britse krant the Guardian. De krant spreekt van vijftig applicaties waar Androidpolice het op 21 apps houdt. Een aantal applicaties bevatte seksuele titels om een groter publiek te trekken.

Via de achterdeur die gecreëerd werd, kan software worden geïnstalleerd zonder dat de gebruiker daar toestemming voor hoeft te geven. Bovendien werd persoonlijke informatie van de gebruiker in kwestie opgeslagen en doorgestuurd.

Wat er gebeurt met de mensen die een van de applicaties hebben gedownload is nog niet bekend.