AMSTERDAM – Apple heeft in een zo nu en dan sarcastische brief uitgehaald naar Microsoft en de redenering dat Apple geen merkenrecht zou kunnen aanvragen op de term App Store.

Dat blijkt uit een brief (pdf) van Apple aan the Patent and Trademark Office.

Het bedrijf probeert al langere tijd de term App Store vast te leggen, dit tot verbazing van Microsoft zo bleek in januari.

Algemene woorden

Microsoft acht de woorden ‘app’ en ‘store’ zo algemeen dat je er geen rechten op zou moeten kunnen krijgen. Apple sluit zich daar niet bij aan en schrijft sarcastisch dat Microsoft beter zou moeten weten in verband met de jarenlange strijd om het woord ‘window’.

Microsoft voerde in de strijd tegen schending van de naam Windows altijd het argument op dat het gaat om welke betekenis de meerderheid van het relevante publiek aan de term geeft. Apple komt nu met dezelfde redenering voor App Store.

Woordenboek

Volgens het bedrijf linken mensen App Store aan de applicatiewinkel van Apple en bovendien zijn de twee woorden in combinatie met elkaar niet zo gebruikelijk als los, waar Microsoft eerder over klaagde.

“Woordenboeken kennen de definitie ‘App Store’ niet en daarom is het dus geen algemeen woord waar we geen recht op zouden kunnen aanvragen”, aldus Apple. Microsoft redeneert echter dat ook de combinatie inmiddels breed geaccepteerd is bij andere bedrijven.

88 procent

Een expert die door Apple aangehaald wordt in het document laat weten een database met 410 miljoen populaire teksten en woorden te hebben doorgespit. 88 procent van de verwijzingen naar App Store waren verwijzingen naar de applicatiewinkel van Apple. “Dat zou voldoende moeten zijn”, aldus het bedrijf.

De redenering van Microsoft mist, zo concludeert Apple, steekhoudende argumenten, bewijs en expertise. Het is nu aan de patentorganisatie om te beslissen of het de kant van Microsoft kiest of de bedrijven naar de rechter doorverwijst.