AMSTERDAM – KPN introduceert maandag 7 maart drie nieuwe abonnementsvormen. Klanten met een iPhone kunnen kiezen voor een speciaal abonnement met sneller internet en een goedkopere extra databundel. Andere smartphonegebruikers kunnen dit abonnement niet kiezen.

Dat maakt KPN dinsdag bekend.

De provider noemt de iPhone tegenover NU.nl 'het neusje van de zalm' en vindt een apart abonnement daarom gerechtvaardigd.

“Mocht er ineens veel vraag komen vanuit andere smartphonegebruikers naar dit abonnement kunnen we naar de mogelijkheden kijken”, aldus Joost Steltenpool van KPN Mobile. “Maar nu is deze vorm alleen beschikbaar voor iPhoneklanten.”

Mobiel internet

Naast het Personal Sim iPhone-abonnement kunnen klanten vanaf 7 maart kiezen uit Personal Sim Bel&SMS en Personal Sim Smart.

Het Bel&SMS-abonnement is speciaal voor klanten die weinig waarde hechten aan mobiel internet. Deze klanten betalen alleen voor bellen en sms’en en kunnen daarnaast eventueel internetten voor 1,50 euro per MB.

Limiet van 1000 MB

Klanten met een Sim Smart-abonnement hebben net als de iPhoneklanten altijd internet in de bundel tot 1000 MB. Als klanten over deze bundel heengaan betalen ze 5 cent per MB. iPhoneklanten kunnen een extra bundel van 1000 MB kopen voor 5 euro, waar andere smartphonegebruikers 5 euro dienen te betalen voor 500 MB.

Het meest opvallende verschil is dat iPhoneklanten 7,2 Mbps snelheid krijgen en voor andere smartphones een snelheid van 3,6 Mbps wordt gehanteerd.

Grootverbruikers

De nieuwe abonnementen zijn volgens KPN voortgekomen uit de veranderende vraag van klanten. “De behoeften van onze klanten veranderde, vooral op het gebied van mobiel internet”, aldus Steltenpool. Nu kunnen KPN-klanten nog abonnementen afsluiten met onbeperkt internet.

Volgens KPN is het echter niet zo dat de prijzen nu omhoog gaan, er zit alleen een limiet aan. Met de extra databundel van 500 of 1000 MB zou verreweg het grootste deel van de gebruikers uit de voeten moeten kunnen.

Vandaag de dag zijn zeven van de tien verkochte telefoons door KPN smartphones. Nog geen 5 procent van deze smartphoneklanten komt boven de 1000 MB per maand uit.