AMSTERDAM – De opmars van Android in Europa zet in februari onverminderd door, vooral ten koste van Blackberry.

Dat blijkt uit gegevens van Statcounter. Deze statistiekenverzamelaar baseert het marktaandeel van onder meer mobiele besturingssystemen op basis van het internetverkeer. De statistieken zijn daarom licht vertekend, maar kunnen wel als leidraad gezien worden.

Volgens Statcounter komt Android in februari uit op 17,2 procent van de Europese markt. Blackberry staat inmiddels op 16,7 procent. In januari waren deze percentages respectievelijk nog 16,3 en 16,8 procent.

iOS

Het besturingssysteem iOS van Apple blijft nog verreweg het populairst met ruim 44 procent van het verkeer in Europa.

Zoals gezegd kunnen de gegevens niet gezien worden als het daadwerkelijke marktaandeel gebaseerd op verkoopcijfers. Zo had Blackberry in 2010 het meest verkochte toestel in Nederland en lijken de verkopen in Europa ook niet af te nemen.

Het is echter wel te zeggen dat de opkomst van Android invloed heeft op de ontwikkeling van het martkaandeel van Blackberry. Ook kan de ontwikkeling van één aanbieder waardevolle informatie opleveren.

Daling Blackberry

Zo is het opvallend dat Blackberry in de cijfers van Statcounter tot en met november 2010 groeide, maar daarna ineens flink wat van het aandeel moest inleveren.

Een jaar geleden stond Blackberry op 6,6 procent en groeide vervolgens tot een hoogtepunt van 20,5 procent in november. Daarna moest er elke maand gemiddeld een procent worden ingeleverd.