AMSTERDAM - De website van Stichting Brein is sinds maandagnacht 0.00 uur offline als het gevolg van een DDoS-aanval.

Dat laat Tim Kuik, directeur van Stichting Brein, aan NU.nl weten. Kuik vermoedt dat de aanval te maken heeft met het afsluiten van internetplatform FTD.

Medio februari oordeelde de rechtbank in Haarlem na een aanklacht van Brein dat FTD geen illegale bestanden openbaar maakt, maar de site toch onrechtmatig handelt door structureel een internetforum te exploiteren dat het illegaal uploaden van auteursrechtelijk beschermd materiaal faciliteert en stimuleert.

FTD besloot niet in beroep te gaan en legde zich neer bij het oordeel dat de website vanaf 1 maart offline moet.

Aanval

Maandagnacht om 0.00 uur was het zover. "Meteen daarna zagen we in piek in het verkeer op onze website", aldus Kuik. Bij een DDos-aanval stuurt een grote groep computers zo veel verbindingsverzoeken naar de server van een site dat die overbelast raakt.

Volgens Brein was FTD de grootste Nederlandse internetgemeenschap waar bijna een half miljoen gebruikers verwijzingen naar illegale bestanden konden vinden.

De organisatie overweegt aangifte te doen van de aanvallen. Volgens Kuik worden de IP-adressen van de aanvallers geregistreerd. Het gaat om internetters uit Nederland, aldus de Breindirecteur.

The Pirate Bay

Medio 2009 was Stichting Brein ook het slachtoffer van een DDoS-aanval. Brein gaf toen aan sympathisanten van downloadsite The Pirate Bay als schuldigen te zien. Brein spande vlak voor de aanval een rechtszaak aan tegen de downloadsite.

Later bleek volgens verschillende websites dat deze aanval niet uitgevoerd werd door aanhangers van The Pirate Bay.