DEN HAAG - Breedbandinternetprovider Inovara heeft een claim van miljoen euro ingediend tegen KPN-topman A. Scheepbouwer en de raad van bestuur van het telecombedrijf.

Volgens directeur N. Appelboom van het Rotterdamse ict-bedrijf "traineert de KPN-top de expansie van onafhankelijke internetaanbieders" door teveel geld te vragen voor toegang de aansluitlijn voor adsl (snel internet).

Inovara verzorgt voor bedrijven aansluitingen op het internet en is daarbij afhankelijk van KPN, waarbij het ruimte (collocaties) moet inkopen op de wijkcentrales van waar de internetaansluitingen lopen naar bedrijven en huishoudens. "Wij hebben in het verleden teveel betaald voor de aansluitingen en dat geld willen we terug", aldus Appelboom zaterdag.

Betalingsconflict

Een woordvoerster van KPN bevestigd dat er "een betalingsconflict met Inovara bestaat over de aansluiting op de centrales". Inovara had bij KPN aanvankelijk 222 zogeheten collocaties aangevraagd, maar benutte daarvan slechts 105. De woordvoerster stelt "dat wat besteld is, ook gewoon betaald moet worden".

Volgens de Inovara-directeur wordt het echter eens tijd "dat KPN zich als een volwassen marktpartij" gaat gedragen en niet meer als een ex-monopolist. Hij verwijst daarbij naar eerder geuite kritiek van telecomtoezichthouder Opta op KPN.

Vermoeden

De Opta buigt zich momenteel over een soortgelijk conflict dat KPN met een ander internetbedrijf heeft. "Vorig jaar oktober hebben we in een voorlopige uitspraak inderdaad aangegeven dat vermoed wordt dat KPN teveel vraagt", aldus een Opta-woordvoerder.

Een definitieve uitspraak zegt hij op korte termijn te verwachten. "De vraag die daar wordt gesteld, is of onze tarieven reëel zijn", werpt de KPN-woordvoerster echter tegen. Volgens haar is dat bij Novara maar een deel van het conflict.

Het Rotterdamse ict-bedrijf vecht immers ook aan dat KPN geld vraagt voor aangevraagde capaciteit, die uiteindelijk niet is gebruikt.