DEN HAAG - Misleiding met dure sms'jes die gratis lijken wordt vanaf 1 april harder aangepakt. Aanbieders van mobiele telefonie, zoals Vodafone, T-Mobile en KPN, moeten aan strengere regels voldoen.

Dit is bedoeld als ''prikkel'' voor deze bedrijven om alleen nog zaken te doen met bonafide sms-bedrijven. Dat heeft minister Maxime Verhagen (Economische Zaken) maandag bekendgemaakt.

Veel consumenten hebben slechte ervaringen met malafide aanbieders van sms-diensten zoals ringtones of een spelletje. Deze diensten worden afgerekend via de telefoonrekening van belbedrijven.

Afsluiten

Een van de maatregelen is dat consumenten voortaan niet zomaar door het belbedrijf kunnen worden afgesloten als drukmiddel om betaling voor ongewilde sms-diensten af te dwingen. Het belbedrijf moet kunnen aantonen dat de klant de betreffende sms-dienst op basis van een goed geïnformeerd besluit heeft afgenomen.

Een andere maatregel is dat voor sms-diensten boven de 1,50 euro zal gelden dat de consument duidelijk akkoord moet zijn gegaan met het afrekenen van die sms-dienst via de telefoonrekening.

Speciale abonnementen

Verder moeten de belbedrijven voortaan ook abonnementen aanbieden waarbij het onmogelijk is om sms-diensten af te nemen. Klanten moeten ook de mogelijkheid krijgen gratis sms-diensten te blokkeren. Dat is volgens Verhagen vooral bedoeld om ouders, die mobiele telefoons aanschaffen voor hun kinderen, te helpen.

De Opta, toezichthouder op de telecommarkt, zal erop toezien dat de mobiele aanbieders zich aan de nieuwe regels houden. Volgens Verhagen kunnen er stevige boetes worden opgelegd. Consumenten kunnen hun klachten over ongewilde of misleidende sms'jes indienen bij Consuwijzer.nl.

In een onderzoek bleek begin vorig jaar dat veel jongeren opgezadeld worden met een ongewild sms-abonnement. Verscheidene politieke partijen, zoals PvdA, SP en CDA, dringen sindsdien aan op bescherming van consumenten hiertegen.

Reactie Vodafone

Vodafone laat in een reactie weten sinds november 2010 al uit eigen beweging de rekening van misleiding aan de sms-aanbieders zelf te presenteren.

"Klanten die bij Vodafone klagen over misleiding krijgen meteen het voordeel van de twijfel en hun geld teruggestort", aldus een woordvoerder. Vervolgens worden de kosten doorberekend aan de aanbieders van de sms-dienst.

"Het is dan aan de aanbieder om te bewijzen dat de klacht ongegrond is.Diensten waarover herhaaldelijk klachten komen, sluit Vodafone af."