AMSTERDAM - Platenlabels verdienen 'miljoenen dollars per maand' aan de advertenties bij hun muziekvideo's op YouTube. Dat stelt een topman van de videowebsite tegenover de Britse krant The Independent.

Per week worden er nu drie miljard video's bekeken die geld opleveren, dat is vijftig procent meer dan in mei vorig jaar.

Muzikale partners van YouTube, variërend van grote labels als EMI, Universal en Sony tot onafhankelijke labels en individuele artiesten, zagen hun maandelijkse opbrengsten verdubbelen en soms zelfs verdriedubbelen, aldus Patrick Walker, directeur van contentovereenkomsten in Europa, het Midden-Oosten en Afrika.

Nederland

Aaron Ferstman, werkzaam bij YouTube Nederland, laat tegenover NU.nl weten: "Ook in Nederland zien we dat artiesten YouTube steeds beter weten te gebruiken als podium voor het vergroten van hun bekendheid en het verdienen van geld met hun muziek."

"Nederland loopt sowieso voorop waar het gaat om het benutten van kansen die YouTube biedt. Artiesten als Esmee Denters en Eva Simons hebben dit kanaal in het verleden op uitstekende wijze ingezet om een groep van volgers op te bouwen en vervolgens ook geld te verdienen met het internet."

YouTube en de muziekindustrie lagen lange tijd met elkaar overhoop over het bedrag dat rechthebbenden per vertoonde video zouden krijgen.Twee jaar geleden verwijderde Warner nog video's van zijn artiesten van YouTube omdat de partijen het niet eens konden worden over dit bedrag.

Begrijpen

Volgens Walker begint de muziekindustrie 'het' te begrijpen. "Ze werken voor het grootste deel mee."

De videosite gaat zich richten op meer samenwerkingen, op nieuwe landen en meer bezoekers. De stijging van het aantal bekeken video's op smartphones en tablets draagt volgens Walker ook bij aan hogere inkomsten.

Google worstelde lange tijd met het verdienmodel van zijn in 2006 aangeschafte videosite. Met het vertonen van advertenties in video's - waarvan de opbrengsten worden gedeeld met rechthebbenden - zou de website in 2010 volgens analisten 450 miljoen dollar hebben verdiend.