AMSTERDAM – Het aandeel van mobiel besturingssysteem Android is met bijna 1000 procent gegroeid in vergelijking met december 2009 in de vijf grootste Europese landen (EU5).

In het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Spanje en Italië nam het aandeel van Google op de mobiele markt met 951 procent toe. Apple zag het aandeel met 115 procent stijgen.

Ook Research In Motion (RIM), de producent van Blackberry, zag het aandeel toenemen (+65 procent).

Nokia

Onderzoeksbureau Comscore berekende bovendien dat Symbian, het systeem van Nokia, marktleider blijft en het aandeel zelfs groeide met 12 procent.

Nokia maakte onlangs bekend over te stappen op Windows Phone van Microsoft nadat het marktaandeel flink daalde in de afgelopen maanden. Microsoft zag het aandeel van de mobiele markt afnemen met 2 procent.

Android bereikte in december 2010 8,7 miljoen mensen in de eerder genoemde landen. 14,5 miljoen mensen hadden een toestel van Apple.

Mobiel internet

Als gekeken wordt naar de adoptie van smartphones in het algemeen is in de vijf landen een groei van 9,5 procent waar te nemen. 31,3 procent van de bevolking in de top vijf van Europa beschikt over een smartphone. Hiermee scoren de landen beter dan de Verenigde Staten (27 procent). Wel groeide het aandeel in de VS iets harder.

Comscore voorspelt bovendien dat in 2011 meer dan de helft van de mensen in de EU5-landen zal beschikken over mobiel internet. In december 2010 was dit 47,1 procent van de mensen, een toename van 5,4 procent vergeleken met 2009. 7,5 procent van alle mensen heeft onbeperkt mobiel internet.