AMSTERDAM – Google heeft een grote verandering aan het algoritme van de zoekmachine doorgevoerd. Voorlopig is de wijziging alleen voor Amerikaanse gebruikers zichtbaar.

De zoekgigant voert het hele jaar door kleine veranderingen door, maar de meest recente wijziging beïnvloedt bijna 12 procent van alle resultaten.

Het bedrijf vond het daarom tijd om deze wijziging toe te lichten in een blog, maar laat details daarbij achterwege. Google wil alleen kwijt dat websites met een lage kwaliteit veel minder hoog in de zoekresultaten zullen verschijnen en websites van hoge kwaliteit juist als belangrijker worden aangemerkt.

Verschil

De lage kwaliteit websites worden door Google omschreven als sites die weinig toegevoegde waarde hebben voor gebruikers, content kopiëren van andere websites of sites die gewoon niet erg bruikbaar zijn.

Pagina’s met originele content en informatie zoals onderzoeken en analyses behoren tot de websites die vanaf deze week door Google beter gewaardeerd worden. Wat er precies verandert in het systeem en hoe Google de websites analyseert, is niet bekendgemaakt.

Ecosysteem

Wel wil het bedrijf nog kwijt waarom de verandering is doorgevoerd, naast het feit dat Google de beste resultaten wil bieden. “Wij zijn afhankelijk van goede kwaliteit content gecreëerd door websites van derden en we hebben daarom de verantwoordelijkheid om een goed ecosysteem op het web na te streven.”

“Om dit te bereiken is het noodzakelijk om websites van hoge kwaliteit te belonen voor hun werk en dat is wat de recente verandering doet.”

Blocklist

In de blog laat Google daarnaast weten dat de feedback die het bedrijf heeft gekregen via een blocklijst vanuit browser Chrome nog niet gebruikt is. Wel blijkt uit controle dat de lijst, waarop gebruiker aan kunnen geven welke sites ze niet meer wensen te zien, voor 84 procent overeenkomt met de websites die Google nu zelf ook minder hoog waardeert.

De verandering is voorlopig alleen zichtbaar in Amerika, in de rest van de wereld wordt de wijziging later uitgerold. Wanneer is niet bekend.