AMSTERDAM – De eigenaar van de door Stichting Brein zonder gerechtelijk bevel ingenomen servers, doet waarschijnlijk aangifte tegen Brein en datacenter Worldstream wegens diefstal van computerapparatuur met een waarde van 100.000 euro.

Dat laat Craig Salmond, eigenaar van de servers en het hostingbedrijf Alejandra Transporte, weten aan Webwereld.nl.

Tegenover Tweakers laat de advocaat van het bedrijf weten dat het nog niet duidelijk is tegen wie er aangifte gedaan wordt. "Waarschijnlijk gebeurt dat zowel tegen Brein als Worldstream."

Stichting Brein haalde in januari de website Swan uit de lucht en nam de servers in beslag. Op deze servers stond volgens Brein meer dan 220 Terabyte aan films, series, games en muziek.

Eigendom

Hostingprovider Worldstream gaf de servers zelf mee aan Brein, zonder dat de stichting daar een gerechtelijk bevel voor had. De servers zijn echter eigendom Alejandra Transporte dat geen toestemming gaf.

De Zuid-Amerikaanse hostingprovider kwam er naar eigen zeggen achter dat de servers mee waren genomen toen deze plotseling niet meer te bereiken waren. Het bedrijf laat weten geen kennis te hebben van wat er precies allemaal op de servers staat.

'Om zeep geholpen'

Websites die het bedrijf host zijn inmiddels al anderhalve maand offline. “Mijn bedrijf is om zeep geholpen”, aldus Salmond. “Voor mij is het duidelijk: zowel Brein als Worldstream zijn medeschuldig aan diefstal van circa 100.000 euro aan apparatuur. Ik zal dan ook via mijn advocaat aangifte doen bij de Nederlandse politie.”

Ook op dit gebied spreken de advocaat en eigenaar elkaar tegen. "Het zal neerkomen op ontvreemding of verduistering", aldus de advocaat. "Maar daarover wordt nog overlegd met de politie."

De servers zijn inmiddels door een deurwaarder weer opgehaald bij Brein. De stichting zegt de apparatuur op basis van de auteurswet in beslag te hebben genomen. VVD-Kamerleden hebben al Kamervragen gesteld over de bevoegdheid van Brein.

Twijfels

Salmond twijfelt bovendien aan het verhaal van Brein: “Ze hebben het over twaalf servers met 220 terabyte aan opslag, maar er staan maar acht servers bij Worldstream. De totale opslag daarvan komt bij lange na niet aan de 220 terabyte. Bovendien, hoe hebben ze die hoeveelheid berekend zonder de behuizing te openen? Sommige schijven zijn veel groter dan andere.”

Daarnaast beschuldigt de eigenaar Brein van het kapen van zijn accounts. Op een gegeven moment kon Salmond niet meer bij zijn eigen Gmail- en MSDN-account, de wachtwoorden waren veranderd.

Swan

Brein zegt dat er alleen illegale content op de servers stond van de website Swan. Salmond beweert echter nooit van die site gehoord te hebben en volgens hem staat Swan voor Sites Without a Name. “Nogal hilarisch.”

De eigenaar van de server zal alleen zijn aangifte intrekken als Brein publiekelijk excuses aanbiedt, de servers meteen opstuurt en de juridische kosten betaalt. Brein laat in een reactie weten niets toe te willen voegen aan wat er al gezegd is.